RockPlace
Какво чакаш? Влизай!
RockPlace
Какво чакаш? Влизай!
RockPlace
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.



 
ИндексPortal with galГалерияТърсенеПоследни снимкиРегистрирайте сеВход
Similar topics

     

     Последният Еднорог

    Go down 
    4 posters
    АвторСъобщение
    Dante
    Advanced
    Advanced
    Dante


    Male
    Age : 31
    Брой мнения : 101
    Location : Варна
    Рейтинг : 1
    Registration date : 17.01.2010

    Последният Еднорог Empty
    ПисанеЗаглавие: Последният Еднорог   Последният Еднорог EmptyПон 18 Яну 2010, 15:54

    Някой чел ли я е? Ако не - силни препоръчвам.

    За незапознатите ето едно мое старо ревю.

    Последният еднорог
    Питър С. Бийгъл

    “Бийгъл озарява със собствена магия такива обикновени неща като призраците, еднорозите и върколаците. Години наред любящи читатели се допитват до него за онези доводи на сърцето, при които разумът немее.”
    (Урсула Ле Гуин)
    “Това е книга за Безсмъртната Любов. За Доброто. За Времето. За това как при нашето вечно странстване от зимата през пролетта към лятото до най-късна есен, ние неизменно губим нещо – година след година, крачка след крачка… Или пък печелим нещо? – не, не безсмъртие, може би дори не и способност да обичаме, а тази блажена окончателност, която е вечният двигател на почти неразбираемия процес, наречен Живот и Фантазия.”
    (Максим Немцов, преводач на руското издание)
    “Приказка за всеки човек, който се е усетил, че е ЧОВЕК, и е тръгнал да търси своите събратя.”
    (Александър Василев)
    “Невероятно поетична книга, която ще ви накара да докоснете магията с ръка, полуиронична, полумеланхолична, чудесна приказка, която играе със своята приказна същност…”
    (Отзив на http://www.bookcrossing.com)
    “Прекрасният Еднорог е нашата вътрешна светлина, чистата ни същност, която ни посочва с блестящ лъч Пътя на Живота. А той минава през ежедневието ни. И красотата му е навсякъде – в мислите, в постъпките ни.”
    (Ели Апостолова)




    „Последният еднорог“ е безспорно най-колоритната и магична книга, която съм чел, и едва ли ще успея да ви предам нейния дух. Но поне ще се постарая да привлека вниманието ви към качествата, които я правят толкова вълшебна и специална.

    Нашата приказка започва с решението на бялата като морска пяна еднорога да потърси изгубения си народ. Тя напуска горичката, за която се грижи, и се впуска в едно пътешествие, изпълнено с приключения, много чувства и мъдрост.

    “С рога си бе убивала дракони и бе изцелила един крал, чиято отровна рана не искаше да зарасне, и бе брулила зрели кестени за малките мечета. “

    По пътя си нашата героиня осъзнава, че хората са забравили за нея. От най-красивото и чисто същество, през техните очи тя се превръща в обикновена кобила. Още по-удивено, еднорогата разбира от един пеперуд, комарджия и поет, че в изчезването на нейните събратя е замесен Червеният бик, огромно и всемогъщо създание, служещо на мрачния крал Хагард (той не винаги е бил зъл, но е искал да провери дали така ще му хареса), който търси всичко красиво на света. Ненадейно, еднорогата попада в плен на Среднощния карнавал и собственичката му, вещицата Мама Фортуна. В него са затворени чудновати създания, страшни чудовища и отдавна изчезнали животни. Но дали всъщност са това, което изглеждат? Там нашата героиня среща първия си спътник - безсмъртния магьосник Шмендрик, чиито магии винаги имат различен ефект от този, който желае. С негова помощ тя успява да избяга и двамата потеглят към търсенето на изчезналите й събратя.

    “- Рядко се случва да приемат някого за това, което е – каза. – По света има много грешни преценки. Знаех, че си еднорога, от момента, в който те видях, както знам, че съм твой приятел. Въпреки това ти ме смяташ за клоун, или глупак, или предател, и такъв би трябвало да бъда, щом такъв ме виждаш. Магията върху теб е просто магия и ще изчезне, когато се освободиш, но в твоите очи аз завинаги ще остана белязан от заклинанието на заблудата, което хвърляш върху мен. Не винаги сме зърнатото от очите и никога почти – видяното в мечтите.”

    Скоро след това те попадат на Къли и веселата му дружина. Разбойници, възпяващи главатаря си и тайно надяващи се да срещнат истинския Робин Худ. Там се запознават и с третата си спътничка - Моли Гру, бивша разбойничка с чиста и непорочна душа. И така, тримата тръгват към замъка на крал Хагард. По пътя си те попадат в много ситуации, показващи невероятна любов и хуманизъм, представени по наистина приказен начин, срещат се с уникални хора и създания, всеки различен и добър по свой собствен начин. Накрая нашите герои, много променени от цялото си приключение, станали по-Човечни и по-топли вътре в душите и сърцата си, се изправят заедно срещу последно препятствие, срещу най-големите си страхове, срещу най-големите си мечти, срещу най-таените си копнежи, а какво ще изберат и дали ще бъде успешно тяхното търсене? Това ще разберете сами.

    „Последният еднорог“ може да се опише само с една дума - копнеж. Копнеж за красота, копнеж за любов, копнеж за нещо истинско… Бийгъл е невероятен творец, художник, рисуващ своите герои, образи и случки с изящество и грация, на която са способни малко писатели. Книгата е изваяна и изписана с невероятно умение, съчетаваща в себе си много от всичко. Тя пробужда сърцето и гали душата, изостря сетивата и те потапя в атмосфера, караща те да чувстваш с цялата си същност. Всяко едно нещо в нея е уникално и неповторимо, героите, случките и начинът, по който са представени. Привидно това е една приказка, напълно нереалистична и измислена, но същевременно криеща в себе си толкова истина… Приказка, способна да те разплаче и разсмее, да те накара да се почувстваш не толкова самотен, малко по-добър, много по-топъл и наистина Човечен.


    “Тя е по-рядко създание, отколкото можете да мечтаете. Тя е мит, спомен, блуждаещ копнеж. Ридаещ огън. Ако си спомняхте, ако жадувахте…”
    Върнете се в началото Go down
    Сакс
    Administrator
    Administrator
    Сакс


    Male
    Age : 30
    Брой мнения : 669
    Location : Пловдив и София;
    Интереси : Математика, физика, поезия, спорт;
    Рейтинг : 38
    Registration date : 01.01.2010

    Последният Еднорог Empty
    ПисанеЗаглавие: Re: Последният Еднорог   Последният Еднорог EmptyПон 18 Яну 2010, 16:14

    Книгата я прочетох на български, защото ми я дадоха назаем и казаха "Чети, задължително".
    Чудесна, наистина, но не ви ли се случи да правите непрекъснато паралел между филма и написаното? В книгата много по-ясно се усеща, че главната героиня изпитва силен страх и дори отвращение от човешкото си тяло.
    Поради това самият преход от психика на еднорог към чисто човешки чувства и емоции е по-разбираем и някак си на място.
    Питър С. Бийгъл (реверанс) :prance:
    Върнете се в началото Go down
    Dante
    Advanced
    Advanced
    Dante


    Male
    Age : 31
    Брой мнения : 101
    Location : Варна
    Рейтинг : 1
    Registration date : 17.01.2010

    Последният Еднорог Empty
    ПисанеЗаглавие: Re: Последният Еднорог   Последният Еднорог EmptyПон 18 Яну 2010, 16:34

    Не съм гледал филмчето, не мисля и да го гледам.
    Тази книга е оставила много в мен и невъобразимо е развинтила фантазията ми, не искам да си развалям привкуса с чужди представи.
    Върнете се в началото Go down
    stunnka
    Epic
    Epic
    stunnka


    Male
    Age : 30
    Брой мнения : 716
    Location : Варна
    Рейтинг : 1
    Registration date : 22.09.2009

    Последният Еднорог Empty
    ПисанеЗаглавие: Re: Последният Еднорог   Последният Еднорог EmptyПон 18 Яну 2010, 16:40

    Аааааа, аз мисля,че филма съм гледал като малък, но няма ясен спомен.Ще трябва да го гледам или книжката да прочета.
    Върнете се в началото Go down
    Йен
    Rockplacer
    Rockplacer
    Йен


    Female
    Age : 30
    Брой мнения : 1260
    Location : Пловдив
    Интереси : Adventures~
    Рейтинг : 20
    Registration date : 28.09.2009

    Последният Еднорог Empty
    ПисанеЗаглавие: Re: Последният Еднорог   Последният Еднорог EmptyВто 01 Юни 2010, 14:41

    Някой би ли ми обяснил откъде мога да си взема книгата???

    Едит: Защото ми казаха, че не се намира по книжарниците.
    Върнете се в началото Go down
    Sponsored content





    Последният Еднорог Empty
    ПисанеЗаглавие: Re: Последният Еднорог   Последният Еднорог Empty

    Върнете се в началото Go down
     
    Последният Еднорог
    Върнете се в началото 
    Страница 1 от 1
     Similar topics
    -

    Права за този форум:Не Можете да отговаряте на темите
    RockPlace :: ИНТЕРЕСИ И ХОБИТА :: Мисъл и Слово-
    Идете на: