RockPlace
Какво чакаш? Влизай!
RockPlace
Какво чакаш? Влизай!
RockPlace
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue. 
ИндексPortal with galГалерияТърсенеПоследни снимкиРегистрирайте сеВход

 

 Йозеф Хайдн

Go down 
АвторСъобщение
deathrose
Moderator
Moderator
deathrose


Male
Age : 32
Брой мнения : 1900
Location : Асеновград
Интереси : Бира
Рейтинг : 15
Registration date : 31.05.2009

Йозеф Хайдн Empty
ПисанеЗаглавие: Йозеф Хайдн   Йозеф Хайдн EmptyПон 25 Окт 2010, 19:18

ЙОЗЕФ ХАЙДН
Йозеф Хайдн Haydn
(1732-1809)

Йозеф Хайдн е велик представител на виенската класическа школа.Неговото камерно и симфонично творчество, започнало в 50-те години на ХVІІІ в., съдейства за създаването на нови жанрове и форми на инструменталната музика.Най-високите постижения на Хайдн- Лондонските симфонии и последните му квартети, са блестящ резултат от продължителната творческа еволюция на композитора.В ранните произведения на Хайдн, както и в инстументалната музика на италианските, чешките, манхаймските, немските майстори, се утвърждават основните типове инструментална музика, новите принципи на инструментално-симфонично мислене, подготвя се класическият стил в музиката; творбите му от късния творчески период са част от най-високите постижения на световната класика.

Оставил огромно творческо наследство почти във всички жанрове и форми на музикалното изкуство( композиторът е писал опери, меси, оратории, симфонии, концерти, камерни инструментални ансамбли за различни състави, произведения за инструменти-соло, хорове, вокални ансамбли, песни ), Хайдн заслужено получава световно признание главно в областта на инструменталната музика.Именно тази сфера определя най-голямото историческо и художествено значение на неговото творчество.В творчеството на Хайдн сонатно-симфоничният цикъл достига своя връх.Именно затова Хайдн влиза в историята като основоположник на класическата симфония и квартета.

Животът и творческата дейност на Хайдн са типична за музикалния бит на ХVІІІ в. Картина: в детските години- пеене в съставен от момчета църковен хор и изучаване на композиторския “занаят”, след това- придворна служба и ръководство на оркестрова капела в продължение на много години.Но изминал дългогодишен житейски път, едва на преклонна възраст оставил службата си при двора, Хайдн достига най-високо майсторство.

Така се създава естествено разделяне на творческия живот на Хайдн на три периода, като именно третият период е най-важен и значителен.Тези три периода могат да се определят по следния начин: години на художествено формиране до постъпването на служба при граф Естерхази (1751-1761), години на работа като капелмайстор и композитор при граф Естерхази (1761-1791), последни години на живот и творчество-период на висше художествено майсторство (1791-1809).

Хайдн е роден през 1732 г. в австрийското село Рорау в семейството на майстор на карети.Той расте в музикалната атмосфера на народните песни и танци на Австрия, сред които в родните му места били особено разпространени славянските, най-вече хърватските напеви.Именно австрийската народна музика е била онази музикална почва, върху която се развива талантът на Хайдн.Мелодиката на широко разпространените южнонемски, унгарски, славянски песни и танци е интонационната основа на Хайдновата музика.

Следващият важен етап в художественото развитие на младия Хайдн е свързан с работата му в църковен хор - отначало в Хайнбург, а след това във Виена в катедралата “Св. Стефан”.Изпълненията на произведения от старите майстори му помага да проникне в тайните на полифоничното майсторство.На 17-годишна възраст Хайдн е уволнен поради мутация на гласа.В следващите две години получава епизодично различни работи, една от които е акомпанятор при знаменития на времето си композитор Николо Порпора.Акомпанирайки на неговите ученици, Хайдн извънредно много разширява знанията си в областта на оперната литература от онова време.

Усвояването на най-същественото и нужното от заобикалящия го музикален живот - това е най-важният резултат от първия период в творчеството на Хайдн.Създадените от него квартети и симфонии определят основната линия в творчеството на композитора и вече съдържат характерните черти на неговото инструментално мислене.

Вторият период в творческата дейност на Хайдн е свързан с капелмайсторската и композиторската му работа при граф Естерхази.Въпреки многото административни задължения, с които е натоварен, Хайдн твори интензивно.Още през първата година на пребиваването си тук той пише три симфонии с програмни заглавия: “Утро”, “Пладне” и “Вечер”.В тях ясно проличават чертите на бъдещите, зрелите произведения на композитора - народностна основа на музиката, хумор, динамически и тематични контрасти.

По-голямата част произведения от този период се характеризират с жизнерадост, бодрост, народнотанцов характер.През този период се появяват произведенията “Траурна симфония”, “Прощална симфония” и други.В 60-те - 70-те години Хайдн работи в областта на оперния жанр, особено се открояват оперите “Аптекарят” и “Лунният свят”.

Средата на 80-те години е забележителна с дружбата с Моцарт.В произведенията на Хайдн от края на 80-те - 90-те години при цялото им индивидуално своеобразие може да се открие творческо асимилиране на някои принципи на Моцартовия симфонизъм-разширен мащаб на тематичното развитие, обогатяване на тоналните планове,тенденция към цялостност и единство на симфоничния цикъл.

Към най-хубавите творби на Хайдн от 80-те се отнасят така наречените Парижки симфонии.Те в много отношения подготвят най-високите постижения на Хайдновия симфонизъм - знаменитите Лондонски симфонии, първите шест написани специално за първото му пътуване до Лондон, а другите шест- за второто.

С напускането на службата при Естерхази и първото пътуване до Лондон започва третият период в творчеството на Хайдн.Лондонските симфонии във всяко отношение са апогей и блестящ завършек на творческия път на великия композитор в областта на симфоничната музика.В Лондон австриецът слуша ораториите на Хендел и под тяхно влияние след завръщането си във Виена създава две монументални оратории - “Сътворението на света” и “Годишните времена”.

Последните години от живота на Хайдн преминават в творческо мълчание.Грандиозните социални сътресения на времето плашат композитора, изцяло свързан чрез възпитанието и светогледа си с отминалия век.Хайдн умира във Виена през 1809 година.
Върнете се в началото Go down
 
Йозеф Хайдн
Върнете се в началото 
Страница 1 от 1

Права за този форум:Не Можете да отговаряте на темите
RockPlace :: ВСИЧКО ЗА ЖАНРОВЕТЕ ::  -
Идете на: