|
| | Лъжата | |
|
+13Befana affected_smiling_face Мимиш. Missy Ania Ellie Руто Йен Bryan Пате deathrose D(emo)n_Hunter Лили. 17 posters | Автор | Съобщение |
---|
Лили. Moderator

Age : 28 Брой мнения : 2243 Location : Пловдив Интереси : *ньо. Рейтинг : 33 Registration date : 19.05.2009
 | Заглавие: Лъжата Нед 28 Ное 2010, 19:55 | |
|
- Spoiler:
- Цитат :
- Лъжата е съзнателно изречено неистинно твърдение, с цел въвеждане в заблуда на адресата ѝ, или обществото. Когато дадена лъжа е изречена с користни подбуди, и е подържана от изреклия я̀, тя транслира в измама.
Мотивите за изричане на лъжа/и могат да са най-разнообразни (примерно с цел да се затаи или прикрие истината, или да се въведе някой/и в заблуда и т.н.). Твърде често се лъже и се подържат неверни твърдения с цел получаване на материална или друга облага, заобикаляне на закона, избягване на наказание или справедливо възмездие.
Човек който често лъже се нарича лъжец. Лъжата следва да се различава от заблудата по това, че човекът който лъже, го върши съзнателно, докато онзи който неосъзнава нестинността на изреченото върши заблуда поради неинформираност или подвеждаща информация която ползва или с която разполага.
По двузначната логика, лъжата е едно от двете възможни състояния, противоположно на истината.
В информатиката лъжата е недостоверна информация. Лъжовни могат да са факти, сведения, данни и т.н. Истината в информатиката е достоверната информация. Недостоверната информация в информатиката може да се дължи на различни причини - от получени несигурни факти или сведения, до недостатъчност и непълнота на подадените данни. Цитатът е взет от Уикипедя, за да може темата да има някакво въведение.
Тъй..не успях да намеря подобна тема. Интересно ми е.. - какво е мнението ви за малките лъжи, които всеки използва в ежедневието си? - бихте ли простили, ако някой ви излъже? - усещате ли, когато някой се опитва да ви измами?
..и оставям другото на вас.
| |
|  | | D(emo)n_Hunter Moderator

Age : 31 Брой мнения : 3540 Location : Плевен Интереси : хирургия Рейтинг : 94 Registration date : 10.11.2008
 | Заглавие: Re: Лъжата Нед 28 Ное 2010, 20:04 | |
| 1. Малките лъжи от ежедневието за мен не са от значение, просто някой път са изискващи. Примерно си закъснял да се прибереш и измисляш нещо за пред вашите. Те се правят, че ти вярват, ти лъжеш и мажеш и тогава сякаш самата лъжа си губи смисъла, защото и на двете страни е ясно, че послъгващ. 2. За сериозни лъжи, такива, които носят някакви негативни последствие, съм против, естествено. Да, бих простила лъжа въпреки всичко. Човек и да си казва, че се чувства предаден, че е загул всякакво доверие у дадения човек, доста често пренебрегва принципите си и прощава такива грешки на близките си. Доверието е нещо, което се гради трудно и губи лесно, но не ми е било пречка да го изградя отново. 3. Усещам, само когато лъжата е наистина толкова прозрачна, че няма накъде. Ако преценя, че не е с лоша умисъл, ще си замълча, ако е обратното - ще си кажа каквото имам. | |
|  | | deathrose Moderator

Age : 32 Брой мнения : 1900 Location : Асеновград Интереси : Бира Рейтинг : 15 Registration date : 31.05.2009
 | Заглавие: Re: Лъжата Нед 28 Ное 2010, 20:13 | |
| - Цитат :
- - какво е мнението ви за малките лъжи, които всеки използва в ежедневието си?
На всеки се случва понякога леко да поизлъже. Това донякъде е станало и част от нас. Стига да не се прекалява с тях и да не лъжем/ да не ни лъжат постоянно. - Цитат :
- - бихте ли простили, ако някой ви излъже?
Колкото и да ми е кофти, след време почти винаги прощавам. Може някоя лъжа дълго да я натяквам, но все пак не се сърдя цял живот. - Цитат :
- - усещате ли, когато някой се опитва да ви измами?
Понякога усещам, друг път не. Зависи колко е умел този, който се опитва да ме измами  . А всъщност, и аз да попитам - кои са "малките лъжи" ?? Какво разбирате под това понятие. Това, че някоя лъжа е безобидна, прави ли я по-малко лоша от другата, която силно наранява ?? И ако постоянно използваме тези "малки лъжи", няма ли те един ден да се превърнат в "големи лъжи" ?? | |
|  | | D(emo)n_Hunter Moderator

Age : 31 Брой мнения : 3540 Location : Плевен Интереси : хирургия Рейтинг : 94 Registration date : 10.11.2008
 | Заглавие: Re: Лъжата Нед 28 Ное 2010, 20:17 | |
| Дадох пример какво разбирам под "малка лъжа", Добси. Това, че не вреди на никога не я прави толкова безобидна, не от гледна точка на това за какво си излъгал, а че може да свикнеш с това и в последствие нещата да си излязат извън контрол и именно тези безобидни лъжи да се превърнат в нещо по-значимо. | |
|  | | Пате Rockplacer

Age : 27 Брой мнения : 1303 Location : Paradise City a.k.a Varna Интереси : Music, RockPlace Рейтинг : 1 Registration date : 12.08.2008
 | Заглавие: Re: Лъжата Нед 28 Ное 2010, 20:59 | |
| По принцип, за да излъжем някого трябва да сме сигурни, че той ще ни повярва. Майка ми често твърди, че вярата е в основата на лъжата, затова боли толкова много.
Мен ме нараняват и малките лъжи. Хич не са толкова безобидни, за колкото ги смятаме. Такава мрежа можем да оплетем от една на пръв поглед дребна лъжа..Тя е неотделима част от живота ни. Има я в личните ни отношения, както и в обществените. Не можем да я избегнем.
Доста са вече зарасналите ми рани от лъжи на кой-ли-не, но и аз съм причинявала такива. Но всъщност кой не е? Понякога, когато лъжем не осъзнаваме как нараняваме някого и какви следи оставяме. Осъзнаваме това, което сме направили едва, когато загубим даден човек, заради постъпката си.
Аз се научих да не лъжа не когато за първи пьт някой ме излъга и се почувствах ужасно, а когато аз излъгах и видях как хората се почувстваха. Когато видях, че съм загубила доверието им и не вярваха дори, когато казвам истината! Това те учи да не льжеш. Поне на мен ми даде важен урок, де. Сега лъжите ми са от сорта на ''Кучето ми изяде домашното''. Това всъщност са дребните лъжи, които на никого не вредят, освен на кучето... | |
|  | | Bryan King of Spammerlandia

Age : 29 Брой мнения : 4538 Location : Somewhere in time Интереси : Girls,Girls,Girls.. Рейтинг : 133 Registration date : 13.07.2008
 | Заглавие: Re: Лъжата Пон 28 Фев 2011, 23:59 | |
| Лъжата за мен е синоним на истината Лъжата е изкривената истина,демек - казваш истината,просот променяш 2-3 думички за да се получи така-че да ти хареса на теб,и може би на другите..а не така както е в действителност.Лъжата е най-красивото,и грозно нещо в света.Защото лъжата е въображението ти..то няма граници ^ ^ до момента в който на истината не и хареса колко красиво става,и реши да се намеси | |
|  | | Йен Rockplacer

Age : 29 Брой мнения : 1260 Location : Пловдив Интереси : Adventures~ Рейтинг : 20 Registration date : 28.09.2009
 | |  | | Руто Administrator

Брой мнения : 3990 Location : Пловдив Интереси : Езици, философия, психология Рейтинг : 313 Registration date : 17.07.2008
 | Заглавие: Re: Лъжата Вто 01 Мар 2011, 09:39 | |
| Типично по женски, нали? Май затова някои мъже, каквото и да казва жената, го разбират като ДА. Отношението ни към лъжата е една голяма лъжа. Обичаме да лъжем и мразим да ни лъжат. Направо побесняваме, когато разберем, че някой ни е излъгал, че ни е направил на глупаци, но в същото време с готовност правим същото. Можем с часове да говорим колко лоша е лъжата, колко е вредна и срамна, и в следващия момент да започнем да лъжем като дърти цигани (извинете, като възрастни роми - ако трябва да сме политически коректни, което също е една опашата лъжа). Не знам дали истината тежи, но лъжата привидно снема тежестта й. Всъщност, лъжейки, бягаме от отговорност. Разбира се, във вселената нищо не се губи, и отговорността, от която сме избягали, все някога ни намира. Да лъже може само човекът, понеже владее словото. Словото обаче е сила и лъжата може да убива. Тя не случайно се оприличава на змийски език - раздвоен и отровен. | |
|  | | Ellie Fan

Брой мнения : 404 Интереси : майка ти Рейтинг : 1 Registration date : 14.08.2009
 | Заглавие: Re: Лъжата Вто 01 Мар 2011, 22:31 | |
| - Под "малки лъжи" разбирам нещо, което на никого не вреди и спестява обяснения за нещо маловажно. Според мен благодарение на тези лъжи ежедневието е по-спокойно, елиминират се излишни въпроси, размисли и нерви, които в крайна сметка са щели да бъдат за нищо. ;D - Ако чуя добра причина за това - най-вероятно да. Казвам "най-вероятно", защото много зависи за какво точно става въпрос. - Сигурно да, досега не съм вярвала сляпо в нещо, което е било на 100% измислено и фалшиво с някаква цел. Има хора, на които вярвам и са ми дали достатъчно причини за това, другите не ме интересуват и когато разбера, че някой ме лъже, не се занимавам с него и просто го оставям да си мисли, че вярвам. | |
|  | | Руто Administrator

Брой мнения : 3990 Location : Пловдив Интереси : Езици, философия, психология Рейтинг : 313 Registration date : 17.07.2008
 | Заглавие: Re: Лъжата Вто 01 Мар 2011, 23:07 | |
| Абе аз не съм много съгласен да ме лъжат. Както казваше баща ми, когато ме хванеше в лъжа: Не ме е яд, че ме лъжеш, а че си мислиш, че ти вярвам! | |
|  | | Ania Moderator

Age : 29 Брой мнения : 2011 Location : Wonderland Интереси : pizza Рейтинг : 80 Registration date : 14.07.2008
 | Заглавие: Re: Лъжата Сря 02 Мар 2011, 09:36 | |
| Не обичам да ме лъжат, кара ме да се чувствам малка и глупава, както когато бях малка и вярвах в Дядо Коледа >< Ако можеше всеки да го удря ток, когато лъже щеше да е красиво и светло. Аз лъжа...рядко? Най-вече в даскало "Госпожо, имах много работа не успях да си науча", но това е за да не лъжа майка ми с "Ама тя ме питаше неща, които не е казвала." Това са моите лъжи. Предпочитам да ме мразят, от колкото да ме мислят за лъжкиня. | |
|  | | Missy Great

Age : 31 Брой мнения : 386 Рейтинг : 1 Registration date : 30.11.2009
 | Заглавие: Re: Лъжата Сря 02 Мар 2011, 14:43 | |
| Зависи от самата лъжа.. колко е сериозна, дали е за добро или не... може би ако е нещо маловажно или освен, че не би навредила би предпазила от нещо, мисля че бих предпочела лъжата пред истината. И все пак прекалено многото лъжи също не са добре. | |
|  | | Руто Administrator

| Заглавие: Re: Лъжата Сря 02 Мар 2011, 14:54 | |
| Няма малки и големи лъжи, понеже лъжата има свойството да поражда още лъжи след себе си, за да не бъде хваната и това, което е започнало като безобидна лъжа, може след време да прерастне в катастрофа. Също и така наречената "благородна лъжа" - тя е може би най-оспорваната, понеже на пръв поглед сякаш е полезна и се изрича (или премълчава) с добри намерения. Дали това е така, ето ви / ни тема за дискусия.  | |
|  | | Мимиш. Newbie

Age : 28 Брой мнения : 51 Location : Пловдив Интереси : човечеството Рейтинг : 0 Registration date : 14.11.2010
 | Заглавие: Re: Лъжата Съб 12 Мар 2011, 15:38 | |
| Съгласна съм с Руто, че няма малки и големи лъжи. Просто ние сме устроени така, че ги понасяме различно ... в зависимост от това как се чувстваме и как ни изнася. Лъгали са ме много, но от самото начало съм научена да прощавам. Може би не е правилно така, но ми е по-лесно да обръщам внимание на красивите неща, отколкото на грозните. Почти винаги усещам, ако някой ме лъже и си го казвам. Трудно могат да ме заблудят, просто понякога си мълча. | |
|  | | Лили. Moderator

Age : 28 Брой мнения : 2243 Location : Пловдив Интереси : *ньо. Рейтинг : 33 Registration date : 19.05.2009
 | Заглавие: Re: Лъжата Нед 24 Апр 2011, 18:02 | |
| - Мимиш. написа:
- Почти винаги усещам, ако някой ме лъже и си го казвам. Трудно могат да ме заблудят, просто понякога си мълча.
Абсолютно. Винаги надушвам и повечето пъти се правя, че не съм разбрала. След това просот си правя заключения за дадения човек. Със сигурност предпочитам най-близките ми да са до болка искрени с мен, отколкото да премълчават разни неща и само да се усложняват взаимоотношенията ни. Когато имаш смелост да казваш истината, имаш смелост и да я понесеш.
| |
|  | | affected_smiling_face Advanced

Age : 26 Брой мнения : 130 Location : Варна Интереси : езици, кино, музика xD Рейтинг : 0 Registration date : 03.02.2010
 | Заглавие: Re: Лъжата Пет 10 Юни 2011, 08:13 | |
| Ами може би понякога човек има нужда да излъже, но все пак нещото, което най-много мразя е някой да ме лъже, особено, когато лъжата е плоска и тъпа..имам чувството, че ме вземат за глупачка и ме подценяват... По принцип и аз понзнавам в повечето случаи ... Има някой белези, по които много точно мого точно мже да се определи, дали някой лъже...Например: отместването на погледа в ляво или леко повдигане на веждите...има различни белази. | |
|  | | Befana Great

Age : 28 Брой мнения : 232 Location : Over the hills and far away Интереси : -self Рейтинг : 1 Registration date : 19.06.2011
 | Заглавие: Re: Лъжата Вто 02 Авг 2011, 17:34 | |
| Съгласна съм с Руто, че няма малки и големи лъжи-лъжата си е лъжа. Хората лъжат всеки ден, постоянно. Аз вече лъжа инстинктивно, когато чуя някой определен въпрос ...Що те нямаше вчера на даскало, къде излиза, кво прави /последните две така да ги мразя...все едно съм на разпит. Направо ми иде някой ден да кажа истината, че да ги откажа да питат/. Да, това е, което много хора наричат безобидна лъжа, но тя води до други лъжи. И в един момент комуникацията между "близки" хора се превръща в редица от лъжи, а накрая излиза наяве горчивата истина, че хич не се познават. Колкото до благородната лъжа-и такава няма. Нима е благородно лекар да попречи на пациент да сбъдне последните си желания и да се прости с любимите хора, като му спести тежката диагноза? Дали бих простила-естествено. Както казах-все лъже. Но ако на лъжещия му стане навик, му бия шута. Много често хващам в крачка, тези, които ме лъжат. Колкото повече ги познавам, толкова по-лесно става. | |
|  | | Стако Newbie

Age : 30 Брой мнения : 33 Location : Извън Сексиментоса Интереси : Литература, музика, гейминг, фотография, театър Рейтинг : -2 Registration date : 15.03.2012
 | Заглавие: Re: Лъжата Чет 15 Мар 2012, 17:07 | |
| Обожавам лъжите! Това е едно от най-хубавите неща в живота ми. Обожавам да лъжа, но със стил и цел и колкото по-продължително - толкова по-добре. Рядко оценяват положените от мен усилия за дадена лъжа, ама няма значение - на мен ми е кеф. По темата - малките лъжи, дето ги ползваме в ежедневието, май им викат бели лъжи или нещо такова - за мен това не са лъжи. Повечето от тия лъжи дори са форма на лицемерие, а лицемерието не е лъжа, щото е толкова реално и досадно, че чак е страшно. Бих ли простил ако някой ме излъже? Разбира се. Особено ако ме е излъгал както трябва - бих се изкефил даже. Само да не е за нещо важно, разбира се. Дори и аз си имам граници. И... дали усещам - почти никога. Аз съм наивен, особено ако съм щастлив. Ама това е хубаво. | |
|  | | Puppet Master Rockplacer

Age : 28 Брой мнения : 2354 Location : Пловдив Интереси : ego trips Рейтинг : 134 Registration date : 15.07.2008
 | Заглавие: Re: Лъжата Пон 28 Май 2012, 00:20 | |
| "Главно сам себе си не лъжете. Онзи, що лъже сам себе си и слуша собствената си лъжа, стига до там, че вече никаква истина ни у себе си, ни наоколо може да различи и порди туй изпада в неуважение и към себе си, и към другите. А като не уважава никого, престава да обича, а като няма любов, за да се занимава с нещо и да се развлича, той се отдава на страсти и груби сладости и достига съвсем до скотство в пороците свои, а всичко туй е от непрекъснатата лъжа спрямо хората и спрямо самия себе си. Който себе си лъже, той може преди всичко сам себе си да обиди. Зер да се обиди сам човек, понякога е много приятно. И при туй човекът знае, че никой не го е обидил, че той сам си е измислил обидата и е лъгал за красота, сам е преувеличавал, за да създаде картина, заловил се е за една дума и от сламката е направил планина - знае сам това, а все пак сам пръв се обижда, обижда се до приятност, до изпитване на голямо удоволствие, а с това дохожда и до враждебност същинска..." Ф. М. Достоевски, "Братя Карамазови" | |
|  | | Fofo0 Rockplacer

Age : 27 Брой мнения : 1342 Location : Manchester, UK Интереси : Books. Рейтинг : 6 Registration date : 15.08.2009
 | Заглавие: Re: Лъжата Чет 07 Юни 2012, 00:09 | |
| Ненавиждам хора, които стоят пред мен, и ме лъжат, докато ме гледат в очите. Всеки ден се намира по някой такъв, и аз лично се дразня от този факт. Да, вярно е, винаги ще се намери кой да ви излъже за нещо, да поизмами, но да ми прасне някоя банална лъжа, на която няма как да повярвам..просто.. Мнението ми за лъжите е, че винаги лъжем. Лъжем, дори и да казваме истината. Лъжем себе си. Лъжата е част от ежедневието на повечето хлапета, примерно да излъжат родител къде са, или пък да излъжат какво са правили, защо не са влязли в час или не са си научили. По - лошо е, когато лъжата прерастне в интрига. | |
|  | | PartyBat Newbie

Age : 28 Брой мнения : 35 Location : Долна Кабда Интереси : тва-онва Рейтинг : 0 Registration date : 04.01.2014
 | Заглавие: Re: Лъжата Нед 05 Яну 2014, 00:57 | |
| не ме ебе от малки лъжи. обаче ако някой цялостно се подиграе с доверието ми, .. използва ме и ме захвърли и се изплюе върху добрите ми намерения,... тогава BURN | |
|  | | Sponsored content
 | Заглавие: Re: Лъжата  | |
| |
|  | | | Лъжата | |
|
| Права за този форум: | Не Можете да отговаряте на темите
| |
| |
| |
|