| Познаваем ли е светът? | |
|
|
Автор | Съобщение |
---|
Йен Rockplacer

Age : 29 Брой мнения : 1260 Location : Пловдив Интереси : Adventures~ Рейтинг : 20 Registration date : 28.09.2009
 | Заглавие: Познаваем ли е светът? Сря 09 Фев 2011, 13:52 | |
| Това е един от онези спорове, над които усърдно са си тормозели умовете цяла плеяда велики мислители през Средновековието. Едните твърдят, че чрез науката е възможно да се обясни всичко, другите опонират с това, че има неща (като Господ например), които не могат да бъдат обяснени, а и не е работа на човека да се рови в тази материя.
Та какво ще кажете... науката може ли да измести божественото? А има ли право да го прави? Вярата в чудеса и други измерения прави ли ни първобитни? Как мислите ВИЕ? | |
|
 | |
New Age Messiah Great

Age : 28 Брой мнения : 307 Location : Пловдив Интереси : Търсене на нещо по-голямо Рейтинг : 9 Registration date : 23.05.2010
 | Заглавие: Re: Познаваем ли е светът? Сря 09 Фев 2011, 14:24 | |
| Аз съм на мнение, че науката никога не може да измести божественото . Вярата в чудеса и други измерения в никакъв случай не ни прави първобитни, аз вярвам в чудеса и те се случват всеки ден както се споменава в подписа ми . | |
|
 | |
Руто Administrator

Брой мнения : 3990 Location : Пловдив Интереси : Езици, философия, психология Рейтинг : 313 Registration date : 17.07.2008
 | Заглавие: Re: Познаваем ли е светът? Сря 09 Фев 2011, 14:56 | |
| Светът е познаваем. Бог не! Дали човек ще се рови в Божественото или не, е без значение, понеже няма да открие нищо освен това, което му бива открито. Що се отнася обаче до опознаването на света, на вселената, човек дори е поощряван да го прави - способността му да размишлява и да разсъждава е дар от Бога и Той не само желае, а дори изисква от нас да усъвършенстваме дарбите си.
Да говорим за изместване на Бога от науката е нелепо. Бог си Го има и ще Го има, каквото и да казва науката. Всъщност, единственото което тя би могла да каже, ако Бог беше познаваем, е че Той съществува.
Защо да е първобитно да вярваш? Защото преди хората повече са вярвали и по-малко са знаели? Нима? Не се ли учим именно от древните, не се ли базира целият ни мироглед върху философията на античността, не са ли изградени държавите ни върху римското право? Вярно, разгадали сме колосални тайни за света, за които хората от миналото дори не са сънували, но си останахме, дори затънахме в духовната си нищета. Съвременният човек не е по-щастлив от средновековния или античния. Тормозят го същите страхове и дори тревогите ни са се умножили. "Стрес" е съвременна дума.
Наличието на вяра не е критерий за интелект. Вярващ може да бъде както неграмотният бай Петко, така и големият физик Исак Нютон. Вярата е универсална и дава отговор на непознаваемото, на Бога, не чрез познание, а чрез пребъдване в Него.
Последната промяна е направена от Руто на Сря 09 Фев 2011, 21:33; мнението е било променяно общо 1 път | |
|
 | |
Железен Ultimate Rockplacer

Age : 31 Брой мнения : 1441 Location : Пловдив Интереси : Слово, праведна музика и красивото в живота Рейтинг : 62 Registration date : 07.06.2009
 | |
 | |
Лили. Moderator

Age : 29 Брой мнения : 2243 Location : Пловдив Интереси : *ньо. Рейтинг : 33 Registration date : 19.05.2009
 | Заглавие: Re: Познаваем ли е светът? Съб 12 Фев 2011, 09:10 | |
| Съгласна съм с мнението на Ру.
Познаваемо е само физическото. Духовното - не.
Та нали във всеки един от нас има един свят. Свят на чувства, емоции, вълнения. В какви мерни единици може да измерим нещо, което не може да бъде видяно или докоснато. Малко са хората, които успяват да надникнат вътре в себе си и да опознаят вселените в тях.
Може би повече трябва да се вглеждаме в това. Физическото е тук, съществува и си отива. Но духовното остава. Впрягаме всичките си усилия да опознаем нещо, което е в света за определено време, но не мислим за това, което продължава след като физическото е изчезнало.
Жалко, наистина..
Светът ще стане познаваем, след като всеки от нас познае себе си. | |
|
 | |
Йен Rockplacer

Age : 29 Брой мнения : 1260 Location : Пловдив Интереси : Adventures~ Рейтинг : 20 Registration date : 28.09.2009
 | Заглавие: Re: Познаваем ли е светът? Съб 12 Фев 2011, 13:14 | |
| Веднага мога да ти дам пример за обяснение на чувството Любов. Та нали твърдят, че това е просто химия... | |
|
 | |
Лили. Moderator

Age : 29 Брой мнения : 2243 Location : Пловдив Интереси : *ньо. Рейтинг : 33 Registration date : 19.05.2009
 | Заглавие: Re: Познаваем ли е светът? Съб 12 Фев 2011, 20:05 | |
| Е, те могат да твърдят, каквото си искат, нали знаеш. Не съм съгласна, че е просто химия. :] | |
|
 | |
Руто Administrator

Брой мнения : 3990 Location : Пловдив Интереси : Езици, философия, психология Рейтинг : 313 Registration date : 17.07.2008
 | Заглавие: Re: Познаваем ли е светът? Съб 12 Фев 2011, 20:12 | |
| То едното не изключва другото, но ако се опрем само на химията, едва ли ще можем да обясним величието на любовта, понеже да гледаме на нея (любовта) само като привличане между две тела, е като да я осакатим от същността й, която всъщност е приятелство на душевно и саможертва на духовно ниво. Предполагам, че химията може да обясни промените в тялото, но едва ли дори би се докоснала до истинските причини. | |
|
 | |
Лили. Moderator

| Заглавие: Re: Познаваем ли е светът? Вто 22 Фев 2011, 08:48 | |
| ^ Напълно съгласна, Ру! ^^
То и като цяло повечето ни чувства се обясняват с химии, хормони бля-бля, но..винаги има е нещо друго зад сухото обяснение от учебниците и справочниците. Спомням си, че беше разказал една случка в темата, свързана с медитирането..и ето един пример. Как учените биха могли да обяснят това отделяне от тялото? | |
|
 | |
Йен Rockplacer

| Заглавие: Re: Познаваем ли е светът? Вто 22 Фев 2011, 10:45 | |
| Може би след време, когато се включи и друг човек в темата, който подкрепя науката, темата ще стане по-интересна. Сега още ми се струва суха. ;д | |
|
 | |
Руто Administrator

| Заглавие: Re: Познаваем ли е светът? Вто 22 Фев 2011, 10:47 | |
| Че аз подкрепям науката. Къде точно ме видя да я отричам? | |
|
 | |
Йен Rockplacer

| Заглавие: Re: Познаваем ли е светът? Вто 22 Фев 2011, 13:31 | |
| Никъде! Но пък когато има сблъсък на две абсолютни противоположности става интересно.  Всички помним дългите спорове и караници в подобни теми. Искаше ми се да се получи нещо подобно... | |
|
 | |
Лили. Moderator

| Заглавие: Re: Познаваем ли е светът? Пон 28 Мар 2011, 15:01 | |
| Хм..сблъсък на две противоположности. На всеки е известно, че историята се повтаря ("Млади кончета, вода пият." ;DDD). Прекарай част от живота си заровил глава в прашлясалите томове на някоя световна библиотека и познай света. Виж миналото през очите на писателите, поетите, пътешествениците. Научи основните физични закони, математически теореми и химични свойства. Ето, познал си света..или? Научи за вярата, за митовете. Потопи се в онзи магичен свят. Познаваем ли е? Хм.. | |
|
 | |
Железен Ultimate Rockplacer

Age : 31 Брой мнения : 1441 Location : Пловдив Интереси : Слово, праведна музика и красивото в живота Рейтинг : 62 Registration date : 07.06.2009
 | Заглавие: Re: Познаваем ли е светът? Пет 30 Окт 2015, 00:43 | |
| Отговорът на този въпрос изцяло зависи от личната ни онтология и епистемология. | |
|
 | |
Sponsored content
 | Заглавие: Re: Познаваем ли е светът?  | |
| |
|
 | |
| Познаваем ли е светът? | |
|